Święta pełne nadmiaru – Polacy wyrzucają 61,7 tony jedzenia
Czy można sobie wyobrazić górę odpadków spożywczych, która waży 61,7 tony, czyli tyle, ile sześć paryskich wież Eiffla? Albo tyle, ile zmieściłoby się na 85 proc. powierzchni Zamku Królewskiego w Warszawie lub w 49 basenach olimpijskich wypełnionych po brzegi takimi odpadkami? Takie szokujące marnotrawstwo to fakt: tyle świątecznego jedzenia wyrzuca na śmieci 83 proc. Polaków i to tylko między 23-30 grudnia – wynika z badania zrealizowanego przez Opinia24 na zlecenie Too Good To Go, firmy działającej na rzecz ograniczania marnowania żywności.
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas radości i rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole. To czas, w którym kupujemy zdecydowanie więcej żywności, niż możemy spożytkować. Część z niej zamrażamy, przetwarzamy, aby skonsumować później, ale ogromne ilości trafiają na śmietnik – na jednego Polaka wypada aż 1,6 kg wyrzuconej żywności. Z badań Too Good To Go wynika więc, że sześciu na ośmiu Polaków przygotuje za dużo jedzenia względem potrzeb. Jako najczęstsze przyczyny wyrzucania jedzenia w okresie świątecznym Polacy wskazali: niezagospodarowanie resztek, które powstały przy przygotowaniu dań (33 proc.), zepsucie się produktów (29 proc.), brak świeżości produktów (18 proc.), przygotowanie za dużo jedzenia (12 proc.) oraz brak ochoty do dalszego spożywania (7 proc).
Wyrzuconym jedzeniem najadłaby się cała Polska: najczęściej w święta wyrzucane są owoce i warzywa (10,9 tys. ton). Aby przewieźć taką ilość jedzenia, potrzebny byłby pociąg z 182 wagonami. Następne w kolejności są zupy (9,69 tys. ton) i napoje (7,7 tys. ton), co odpowiada około czterem kubkom na osobę. Z wyrzuconych ryb (5,4 tys. ton), można by przygotować aż 27 mln fishburgerów, a liczba słodyczy i deserów (4 tys. ton) wystarczyłaby na kosz słodkości o wadze 5 kg dla każdego mieszkańca Krakowa.
Wigilia świętem marnotrawstwa
W okresie świątecznym najwięcej jedzenia wyrzucamy 24 grudnia – tego dnia w koszach na śmieci przodują ryby. W dniach 25 i 26 grudnia to przede wszystkim zupy, natomiast 27 grudnia – resztki napojów. Mimo to 30 grudnia ponad połowa Polaków (65 proc.) nadal ma w lodówce pozostałości świątecznych potraw.
Badanie zrealizowane zostało przez Opinia24 na zlecenie Too Good To Go, firmy działającej na rzecz ograniczania marnowania żywności, w dniach 23-30 grudnia 2023 r. na reprezentatywnej grupie 585 Polaków w wieku 18-65 lat. Respondenci każdego dnia prowadzili dziennik, w którym odnotowywali wagę wyrzucanej żywności w podziale na kategorie wraz z określeniem powodów wyrzucenia.
Przeczytaj także: Produkcja żywności w Polsce zmaga się z wysokimi kosztami. Branża oczekuje szybkich działań rządu
Źródło: pap-mediaroom.pl
Last Updated on 8 grudnia, 2025 by Krzysztof Kotlarski