Technologia dla Industry 4.0 w służbie środowisku
Korzystanie z nowości technologicznych to podstawa bezpieczeństwa choćby w sektorze żywności. Nieodpowiednie warunki przechowywania i transportu mogą naruszyć strukturę biologiczną lub chemiczną żywności, powodując – zwłaszcza w przypadku dużych sieci – ogromne straty finansowe. W tym miejscu należy wspomnieć, że straty związane z marnotrawieniem żywności w sektorze dystrybucji wynoszą ok. 20% w skali globalnej i ok. 5% w kontekście krajów Unii Europejskiej (raport 31.03.2016 FUSIONS, Estimates of European food waste levels). Monitoring warunków przechowywania obejmujący wszystkie strefy znajdujące się w halach magazynowych, produkcyjnych oraz w czasie transportu, a co za tym idzie zwiększona predykcja stanu produktów pozwala zmniejszać ilość wyrzucanej i marnowanej żywności.
Warto wspomnieć, że rozwiązania Blulog znajdują zastosowanie także w innych dziedzinach – dzięki monitoringowi parametrów środowiskowych takich jak temperatura, wilgotność czy napięcie zasilania w szpitalach, szkołach i innych instytucjach publicznego użytku można w łatwy – oraz, co istotne, automatyczny i bezobsługowy – sposób analizować i optymalizować zużycie energetyczne. Skorzystanie z dobrodziejstw technologii M2M może więc realnie wpłynąć na eliminację czynników i sytuacji zbyt dużego zużycia energii, co przełoży się nie tylko na koszty utrzymania budynków, ale także na poprawę stanu środowiska naturalnego.
Autor:
Daria Roszczyk-Krowicka, Sales and Marketing Director, Blulog
Last Updated on 15 kwietnia, 2021 by Karolina Ampulska