Produkcja mięsa emituje ponad dwa razy więcej gazów cieplarnianych niż dopuszczają cele środowiskowe

Produkcja mięsa emituje ponad dwa razy więcej gazów cieplarnianych niż dopuszczają cele środowiskowe

Produkcja mięsa wołowego w Brazylii w obecnej formie emituje ponad dwukrotnie więcej gazów cieplarnianych niż limit wymagany do osiągnięcia międzynarodowych celów środowiskowych – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „Environmental Science and Pollution Research”.

Zespół badaczy z Federalnego Uniwersytetu São Paulo oszacował, że emisje gazów cieplarnianych związane z tym sektorem mogą sięgnąć od 0,42 do 0,63 gigaton ekwiwalentu CO2 do 2030 roku. To ponad dwukrotnie więcej niż przewiduje limit niezbędny do spełnienia zobowiązań klimatycznych wynikających z Porozumienia Paryskiego, który wynosi 0,26 gigaton.

Naukowcy, analizując scenariusze emisji i ich skutki gospodarcze, zastosowali m.in. wskaźnik społecznego kosztu emisji węgla, który pozwala oszacować finansowy wpływ emisji CO2 na społeczeństwo, uwzględniając takie czynniki, jak straty w rolnictwie, koszty zdrowotne czy szkody spowodowane ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi. Z ich obliczeń wynikło, że jeśli sektor produkcji wołowiny nie zredukuje emisji, kraj może ponieść koszty rzędu 42,6 miliarda dolarów do 2030 roku. W przypadku wdrożenia strategii ograniczania emisji możliwe byłoby zmniejszenie tych kosztów do poziomu 18,8 miliarda dolarów.

„Nie chodzi o to, by mówić ludziom: jedzcie mniej mięsa. Ale ważne, aby rozpocząć dyskusję na temat tego, jak dziś wygląda jego produkcja” – zaznaczyła pierwsza autorka artykułu Mariana Vieira da Costa.

„Obecny model jest bowiem silnie związany z wylesianiem, wysokimi emisjami i brakiem zrównoważonych technologii. Tak nie osiągniemy naszych celów klimatycznych” – dodała.

Produkcja wołowiny w Brazylii rzeczywiście bezpośrednio zagraża lasom. W latach 1985–2022 powierzchnia rolnicza w tym kraju zwiększyła się o 50 proc., osiągając 282,5 miliona hektarów, czyli jedną trzecią terytorium państwa, z czego aż 64 proc. to wynik wylesiania związanego z tworzeniem pastwisk dla bydła. Zjawisko to dotyczy głównie Amazonii.

Autorzy publikacji podkreślają potrzebę współpracy między nauką a rolnikami w celu promowania wydajniejszych i mniej emisyjnych metod produkcji oraz wdrażania rozwiązań technologicznych przy wsparciu rządu.

Wskazują, że konieczna jest dywersyfikacja zachęt – np. w postaci ulg podatkowych lub systemu kredytów węglowych – by stymulować szersze zmiany w sektorze.

Jednocześnie badacze wyliczyli, że jeśli Brazylia chciałaby ograniczyć emisje gazów z sektora wołowiny do poziomu zgodnego z celami klimatycznymi, musiałaby bardzo znacząco zmniejszyć produkcję. W efekcie na potrzeby wewnętrzne pozostałoby tylko 2-10 kg mięsa na osobę rocznie. Obecnie w tym okresie przeciętny Brazylijczyk spożywa ok. 25-30 kg wołowiny.

Według ekspertów rozwiązaniem problemu nie jest jednak ograniczenie konsumpcji, lecz jak najszybsza zmiana sposobu produkcji.

W 2023 r. Brazylia osiągnęła rekordowy poziom eksportu wołowiny – 2,29 miliona ton. Dostarczała mięso do 157 innych krajów, co przyniosło jej ponad 10,5 miliarda dolarów.

Przeczytaj także: 63 procent rolników obawia się strat związanych z pogodą


Źródło: naukawpolsce.pap.pl

Last Updated on 12 maja, 2025 by Krzysztof Kotlarski

Udostępnij
TAGS